Περιγραφή
Το «Αρχιπέλαγος» είναι μια εις βάθος ιστορική ψηφιακή χαρτογράφηση του Αιγαιακού χώρου, και ένα σύγχρονο εργαλείο οργάνωσης και αναζήτησης ιστορικών πληροφοριών για τα ελληνικά νησιά και τον ελληνικό νησιωτισμό κατά τους νεώτερους χρόνους. Συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και αποσκοπεί στην ψηφιακή χαρτογραφική ανασύσταση του σύνθετου ιστορικού τοπίου του Αιγαίου, προβάλλοντας την αξία και την πολυφωνία των πρωτογενών μαρτυριών, την πλέον ζωντανή έκφραση της ιστορίας.
Το πρόγραμμα «Αρχιπέλαγος» αποσκοπεί στην αναλυτική τεκμηρίωση και χαρτογράφηση των νησιών του Αιγαίου μέσα από την συνδυαστική εκμετάλλευση μιας ευρύτατης γκάμας πρωτογενών τεκμηρίων και πληροφοριών, μετρητικών δεδομένων, αφηγηματικών περιγραφών αλλά και των προσωπικών εμπειριών. Προτείνει μια αναλυτική, πολυεπίπεδη και λεπτομερή χαρτογραφική αναπαράσταση του χώρου και των ανθρώπων που διαβιούν σε αυτόν, συνδυάζοντας τα θετικά, «σκληρά» ποσοτικά χωρικά δεδομένα (δημογραφικά, οικονομικά, διοικητικά, κ.ο.κ.), με τις «ρευστές» ανθρώπινες προσλήψεις και περιγραφές, ακόμη και τις καθημερινές. Αφετηρία της εφαρμογής είναι το ιστορικό υλικό που εντοπίσθηκε στα ρωσικά και τα ελληνικά αρχεία για τη ρωσική ηγεμονία στο Αιγαίο κατά την περίοδο 1770-1775, καθώς και ελληνικά αρχειακά τεκμήρια για την κοινωνία και την οικονομία στην Πάρο. Το υλικό αυτό εντάχθηκε σε ενιαίο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο, με βάση τους τόπους στους οποίους αναφέρεται, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες αναζήτησης. Συμπληρώθηκε από χειρόγραφους και έντυπους χάρτες και περιγραφές των νησιών του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα. Σε ένα πρώτο, πιλοτικό στάδιο, η εφαρμογή περιλαμβάνει τους χειρόγραφους χάρτες και περιγραφές του ουμανιστή Christoforo Buondelmonti (1420) και του βενετού πιλότου Antonio Millo (1580), καθώς και 500 χάρτες από έντυπους νησιωτικούς άτλαντες του 16ου και του 17ου αιώνα.
Οι δυνατότητες εμπλουτισμού με νέο υλικό ή επέκτασης σε άλλες χρονικές περιόδους είναι απεριόριστες, καθώς οι εις βάθος χαρτογραφήσεις αποτελούν ανοιχτές δυναμικές υποδομές. Προβλέπεται η ένταξη εξιστορήσεων και χρονικών συρράξεων στο Αιγαίο, οθωμανικών χαρτών και περιγραφών των νησιών (όπως του Οθωμανού ναυάρχου Piri Reis, 1525), υλικό για τον καθημερινό βίο από τα τοπικά αρχεία των νησιών, και περιγραφές γεωγράφων και περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα. Στόχος του «Αρχιπελάγους» είναι ο βαθύς ψηφιακός χάρτης του Αιγαίου να λειτουργήσει ως παλίμψηστο της νεώτερης ιστορίας του Αιγαίου. Ένα ψηφιακό πολυμέσο που θα αναδεικνύει και θα τεκμηριώνει την ρευστότητα του διάσπαρτου νησιωτικού χώρου, την διαρκή διεκδίκησή του, την άνθηση της ναυτιλίας και των δικτύων επικοινωνίας, την κινητικότητα, τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις που συγκροτούν την φυσιογνωμία του αιγαιακού νησιωτισμού.